blackwall galleria

31.01 - 23.02.2020

Langat on

31.01 - 23.02.2020

Tekstiilitaidetta / Textilkonst / Textile Art. 

Susanna Beloff käyttää taideteoksissaan luonnonmateriaaleja ja usein myös värjää niitä. Hän saa aiheensa ympäröivistä tapahtumista, näkymistä, väreistä, materiaaleista ja ajatuksistaan.

cv Susanna Beloff.pdf

Maisa Turunen-Wiklund käyttää teoksissaan paperi-, silkki- ja metallilankaa erilaisilla tekniikoilla. Varsinkin verkonsolmintatekniikka on hänelle ominta aluetta, tämän avulla syntyvät silkkilangasta niin taivaat kuin auringotkin. Hän poimii aiheensa luonnosta sekä taruista ja runoista.

cv Maisa Turunen-Wiklund.pdf

Tuulikki Päällysaho käsittelee teoksissaan inhimillisen elämän ilmiöitä ja tarinoita. Eri kierrätysmateriaalit ovat mukana sekä tervapaperin ja pellavalangan yhdistelmät. Värit ovat tärkeitä hänelle, sillä niiden kautta voi ilmaista niin ajatuksia kuin tunteita.

cv Tuulikki Päällysaho.pdf

LangatON-näyttelyssä on mukana kolme tekstiilitaiteilijaa, jotka ovat saaneet koulutuksen Taideteollisessa oppilaitoksessa, (nykyisin Aalto-Yliopiston taiteen ja muotoilun laitos). He kaikki ovat aktiivisesti tehneet tekstiilitaidetta eri muodossa ja heillä on ollut useita yksityis- ja yhteisnäyttelyjä niin koti- kuin ulkomailla. LangatON-näytelyssä taiteilijat ovat ensimmäisen kerran kolmestaan, aikaisemmin he ovat olleet yhdessä etupäässä Konsti ry:n järjestämissä yhteisnäyttelyissä. LangatON muodostaa kolmen näyttelyn sarjan vuosina 2019-2020 Seinäjoella, Vaasassa ja Nelimarkkamuseossa Alajärvellä. Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahasto mahdollistaa osaltaan näyttelyt.

LangatON-näyttelyssä materiaalipohjaista taidetta

Tekstiilitaideteoksissa kiinnostuksen kohteina ovat luonnon monimuotoisuus, arkiset asiat, yhteiskunnalliset ilmiöt, oma henkilöhistoria. Materiaalit ovat useimmiten monia luonnon materiaaleja kuten pellava, paperi eri muodoissaan, kierrätysmateriaalit, silkkilankaa ja metallilankaa unohtamatta. Materiaali ei ole itseisarvo, vaan alisteinen sisällölle. Joskus se voi olla myös sysäyksenä taideteoksen syntyyn.

LangatON-näyttelyssä tekniikat vaihtelevat materiaalin mukaan. Maisa Turunen-Wiklundin teoksissa silkkilanka ja paperinaru taipuvat verkonkudonnan avulla herkäksi luonnon kuvaajaksi. Hän tuo materiaalin ja tekniikan kiinteään symbioosiin. Susanna Beloffin teoksissa kudonta yhdistettynä ikat-värjäykseen monipuolistaa ja rikastuttaa lopputuloksen saavuttamisessa. Häneltä näyttelyssä on mukana myöskin perinteisellä ryijytekniikalla, mutta uudella raikkaalla otteella tehtyjä teoksia. Tuulikki Päällysaho yhdistää eri tekniikoita, kuten maalausta ja kudontaa, tuoden näin vahvan lisäelementin teokseen. Lisäksi häneltä on mukana kierrätysmateriaaleista toteutettuja teoksia.

Teokset muodostavat erilaisuudesta huolimatta yhtenäisen kokonaisuuden ja rikastuttavat sekä tukevat toisiaan. Jokaisella taiteilijalla on oma näkemys ja kosketus materiaaleihin, vaikka käytävät osittain myös samoja elementtejä. Näyttelyn nimi, LangatON, antaa vihjettä sisällöstä.