ULLA-MARI LINDSTRÖM

Evoluutioilluusioita maalta ja mereltä

Kuvitteellisia hybridiolentoja kasvi- ja eläintaiteellisesta kokoelmastani

Elämä maapallolla lähti todennäköisesti kehittymään merenpohjan alkuliemessä kemiallisena reaktiona 3,5 miljardia vuotta sitten. Kun katsomme tarpeeksi kauas menneisyyteen, löytyy eliölajeilta lopulta yksi yhteinen, juuri siellä alkuliemessä alkunsa saanut esiäiti.

Kaikilla maailman eliölajeilla on ollut yhteinen kantamuoto, jolla on samat biologiset ominaisuudet kuin nykyään bakteereilla ja muilla planeetan elämänmuodoilla. Lajien erikoiset ominaisuudet todistavat niiden evoluutiohistoriasta ja lajien samankaltaisuus näkyy niiden rakenteesta.

Näyttelyni on huumorin sävyttämä tutkielma siitä, millaisia elämän ilmenemismuotoja evoluutio voisi synnyttää kohtaamamme joukkosukupuuton jälkeen, jos eliökunnan eriytyneet haarat jälleen yhdistyisivät. Esikuvina näille luomilleni hybridiolennoille toimivat esihistorialliset eläimet ja kasvit, löydetyt fossiilit sekä merten syvyyksistä löytyneet, vielä nimeämättömät lajit.

Mielikuvitukselliset hybridit syntyvät suuresta määrästä keräämääni orgaanista materiaalia, jonka parissa työskentelen yrityksen ja erehdyksen avulla.

”Jos maan matoset ja muut mitättömät nilviäiset yhtäkkiä kuolisivat, ei ihmiskunnalla kaikest teknologiastaan huolimatta olisi elinaikaa todennäköisesti kuin muutamia kuukausia”

Näin luonnon monimuotoisuuden tärkeyttä perusteli biodiversiteetin isänä tunnettu biologi Edward O. Wilson vuonna 1996 julkaistussa esseekokoelmassaan.


*******************************

Ulla-Mari Lindström on kuopiolainen kuva- ja mediataiteilija.

Hän on opiskellut taiteen tekemistä Alankomaissa Gerrit Rietveld akatemiassa Amsterdamissa, taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä, sekä Oriveden kansanopistossa.

Vuodesta 2014 alkaen Lindström on työskennellyt ”Luonnontaiteellinen kokoelma” -nimisen teoskokonaisuuden parissa. Sen avulla hän tutkii luontoa taiteilijan silmin, kuvitteellisen luonnontutkijan roolissa. Töidensä rakennusaineiksi taiteilija kerää erityyppistä kasvi- ja eläinperäistä materiaalia, josta hän sitten rakentaa kuvitteellisia eläin- ja kasvihybridejä, sekä mediainstallaatioita.

Näyttelyssä esillä olevien teosten materiaalit on kerätty Suomesta, Italiasta sekä Andien vuoriston rinteiltä Kolumbiasta vuosina 2015 ja 2019.

Lindström tutkii taiteessaan tärkeitä yleisinhimillisiä aiheita, kuten ihmisen pohjatonta ahneutta, luonnon resurssien haaskaamista ja liikakäyttöä, sekä maaperän köyhtymistä. Hän käsittelee töissään vaikeita teemoja huumorin keinoin, Tämä tekee vaikeista aiheista helposti lähestyttäviä sekä antaa tilaa katsojan omalle mielikuvitukselle ja vapaille tulkinnoille teoksista.