BLACK WALL GALLERIASSA
12.11-4.12.2022

Sisäinen valo
ART TEAM OODIDOO 

Sisäinen valo on monitaideryhmä OODIDOOn ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Kuvataiteilijat Jaana Kortelainen (Tampere) ja Minna Rajala (Lapua) sekä muusikko Hilkka-Liisa Vuori (Espoo) ovat työskennelleet yhteisöllisesti ryhmässä vuodesta 2017. 

Näyttelyssä on esillä ryhmän teoksia vuosien varrelta, videoinstallaatio Momentum Aeternitatis, Hetki ikuisuutta (2019) ja neljä monotypiavedosta avoimesta sarjasta Diarium Invisii, Näkymättömän päiväkirja (2017—). Kahteen vedokseen liittyy myös ääni. 

Näyttelyn teokset ovat jälkiä ryhmän tutkimusmatkoilta syvätietoisuuteen, meditaatiossa avautuvaan kokemushorisonttiin. Työskentelyn taustalla on tekijöiden vuosikymmeniä jatkunut meditatiivisten taiteiden harjoitus. Niissä taiteen tekeminen on tapa hiljentyä, laskeutua jaettuun meditatiiviseen kokemukseen.

Oodidoon tapa tehdä taidetta on ainutlaatuinen ja erityinen. Ryhmä yhdistää antiikin perinteestä nousevaa harmonista laulua monotypiagrafiikkaan ja maalaukseen. Kuvat syntyvät yhteisöllisessä maalausaktissa, jota kannattelee kuvataiteilijoiden vokaalilaulumeditaatio. Siinä maalausliike syntyy, kun laulettua ääntä kuunnellaan omassa kehossa. Videoinstallaatio keskittyy hiljentymisen tilassa koettuun läsnäoloon, kehontietoisuuteen äänen, liikkeen ja värin virrassa.

 Näyttelyssä esillä olevien kahden vedoksen ja videoinstallaation musiikki pohjautuu kuvataiteilijoiden lauluun ja siinä syntyneeseen kuvaan. Musiikin on näiden pohjalta säveltänyt ryhmän muusikko. Monotypiavedosten lauluissa kuuluu f-moodi (syvää iloa ilmentävä keskiaikainen sävelasteikko). 

Näyttelyn tuotantoa ja teosten esittämistä on tukenut Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto. Oodidoo kiittää myös yhteistyökumppaneitaan: valo- ja äänitaiteilija Petri Loues, ProAV Jorma Saarikko, SEDU Lapua Aarni Rajala, R-Productions Tommi Härmä, korutaiteilija Christine Jalio, kehysliike Malkki, Greenstar Hotel Vaasa sekä Vaasan taiteilijaseura Paula Blåfield ja Antti Ollikainen.


Yhteystiedot:
www.oodidoo.com
oodidooart@gmail.com