Black wall galleria

9.10 - 1.11.2020

Ajan Jäljet

Wabi Sabi estetiikan mukaan esine on kaunis, kun siinä näkyy auringon, tuulen, kuumuuden ja kylmyyden jäljet. Nämä jäljet, naarmut, läikät ja kulumat osoittavat että esineellä on historia ja sitä on käytetty.

Taiteilijoita yhdistää kierrätysmateriaalien käyttö, materiaalien manipulointi sekä vahva yhteys luontoon.

Minna Salonen

Olen kuvataiteilija, jonka työskentelyä voi kuvata kokeilevaksi. Pidän erilaisten materiaalien kokeilemisesta toimivan kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Maalaamisen ohella myös kolmiulotteinen ilmaisu kiinnostaa. Pienet, koetut, ohimenevät tuokiot luonnossa ovat usein teosten lähtökohtana.

Niina Keltamäki

Olen paperitaiteilija, joka käyttää ilmaisussaan käsintehtyä lumppupaperia sekä taidegrafiikan ja kirjansidonnan tekniikoita. Käsittelen taiteessani ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksiä.

Näyttelysuunnitelma

Minna Salonen käsittelee teoksissaan ajan jälkien ilmentymiä; kuten ruostumista ja kulumista. Häntä on viime aikoina kiinnostanut erityisesti maalaaminen kolmiulotteiselle pinnalle. Näyttelynkolmiulotteiset teokset ovat ikään kuin materiaalinäytteitä lähiympäristön esineistä, seinäpinnoistaja luonnonmateriaaleista. Useimpia näistä teoksista on käsitelty kankaankovettimella epätasaisuuden ja tietynlaisen karheuden aikaansaamiseksi. Kovetetut pellavakankaan tai puuvillakankaan palat ovat hakeneet muotonsa sattumanvaraisesti kokeilemisen kautta. Näyttelyssä olevat maalaukset ovat saaneet alkunsa niin ikään sattuman johdattelemana; niihin on kokeilun kautta tullut orgaanisia muotoja

Niina Keltamäki pohtii ikääntymistä sekä suhdettamme materiaaliin. Japanilaisessa kulttuurissa ikääntyneitä arvostetaan ja he ovat tärkeä osa yhteiskuntaa. Myös esineiden ja tekstiilien annetaan ikääntyä. Upeasti paikatut ja kirjotut tekstiilit ovat arvokkaita. Rikkoontunut keramiikka korjataan kullalla ja se jatkaa elämäänsä säröineen. Niina Keltamäen työskentely pohjautuu vuoropuheluun käytettävän materiaalin kanssa. Tähän näyttelyyn hän tuo paperi - sekä joomchi tekniikalla toteutettuja teoksia. Käsintehdyn paperin valmistus on hidas ja meditatiivinen prosessi. Paperin materiaalina hän käyttää elinkaarensa päässä olevia tekstiilejä sekä kasvikuituja esim. raparperia. Joomchi on ikivanha etelä-korealainen paperin huovutustekniikka. Huovuttamalla paperi muuttuu lähes tekstiilimaiseksi pinnaksi. Niina Keltamäki on yhdistänyt joomchiin mm. kirjontaa. Hitaat tekniikat muistuttavat häntä sukupolvien perinnöstä, käsityötaidoista sekä materiaalien arvostamisesta.

Taiteilijoita yhdistää kierrätysmateriaalien käyttö, materiaalien manipulointi sekä vahva yhteys luontoon.

Minna Salonen, Ruostekartta, akryyli ja muste cotton duck kankaalle, 2020
Niina Keltamäki,  Paadet, joomchi, mulperipaperi, 2020
Niina Keltamäki, Many moons, joomchi, kirjonta, mulperipaperi, 2020
Minna Salonen,  Kassakaappi, akryyli, hiekka, öljypastelli ja kankaankovetin, 2020