Erja Kärkkäinen “Luonnonpäälle” 02.02 – 24.02.2019

Kuvataiteilija Erja Kärkkäisen näyttely “Luonnonpäälle” esillä Black Wall Galleriassa 02.02 – 24.02.2019.
Avajaistilaisuus perjantaina 01.02.2019 klo 18-20.
Vapaa pääsy. Tervetuloa !

Kärkkäinen on monitaiteilija, joka on tehnyt yli 30 vuotta teatteria ja sanataidetta eri ryhmien parissa käsikirjoittaen ja ohjaten sekä teatteriopettajana. 2010-luvun alusta lähtien hän on tehnyt myös kuvataideprojekteja, joissa hän on hyödyntänyt teatterin keinoja. Kärkkäinen valitsee tekotapansa, materiaalinsa ja tyylinsä siten, että ne palvelevat parhaiten kulloistakin teemaa. Uusimmat työnsä hän on tehnyt maalaamalla. Multitaiteellisuus on läsnä kaikessa hänen tekemisessään. Sanataide ja visuaalinen kerronta ovat aina olleet keskeisessä asemassa myös hänen esittävän taiteen produktioissaan.

Erja Kärkkäisen galleria Black Walin maalaukset ovat intuitiivisia ja impulsiivisia kuvia hänen tunteistaan ja olotiloistaan sekä välähdyksiä luonnosta. Luonto on Kärkkäiselle tärkeä, vaikka varsinainen yhteys metsiin, kukkasiin, eläimiin on enemmänkin ulkopuolisen tarkkailijan kuin itse kokijan. Kärkkäiselle luontokokemus tapahtuu pikemminkin oman pään sisällä. Välillä häntä ottaa niin luonnonpäälle, kun itse matka luontoon on vain askeleen päässä mutta oma valinta vie mieluummin oman pään sisäisiin tunnekokemuksiin ja ajatteluun sekä television tarjoamiin luonto-ohjelmiin.

Kärkkäinen kertoo työprosessistaan: ”Maalaan taulupohjat mustiksi ja menen luolaani. Musta, tyhjä tila on teatterintekijälle luonnollisempi lähtökohta alkaa hahmottaa sille tulevia asioita. Mustaväri vapauttaa minut ja silloin uskallan rohkeasti tuoda pintaan värejä, muotoja ja hahmojakin. Valkoinen tyhjä taulu herättää minussa tunteen, että särjen jotain pyhää ja puhdasta”.

Luonnonpäälle-näyttelyssä on esillä noin parikymmentä erikokoista akryyli- ja öljymaalausta sekä kolme sekatekniikkatyötä. Yhtenä haasteena on ollut hänelle pienten teosten tekeminen, koska Kärkkäinen hahmottaa kerrottavansa paremmin isommille taulupohjille. ”Silloin hahmotan asioiden suhteet paremmin. Tämä johtuu varmaa teatteritaustastani”, lisää Kärkkäinen. Näyttelyn teokset ovat syntyneet vajaan vuoden sisällä

Kärkkäinen on kotoisin Itä-Lapista Kemijärveltä. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Oulussa. Viimeisten vuosien aikana Erja Kärkkäinen on pitänyt ahkerasti näyttelyitä eri puolella Suomea. Viime vuonna Kärkkäinen piti mm. kutsunäyttelyn kuvataiteilija Anssi Hanhelan kanssa Tarton Art Housessa Virossa sekä Kemin taidemuseossa. Tulevana kesänä heidät on kutsuttu Pietariin Borey Art -galleriaan pitämään yhteisnäyttelyä.

Kärkkäinen on opiskellut kuvataidetta Lapin yliopistossa. Hän on jäsen mm. Oulun taiteilijaseurassa ja Taidemaalariliitossa.