Skip to content

Aamu Tikkanen – Yön Kaltaiset 26.5.-18.6.2017

Tervetuloa avajaisiin! Varmt välkommen till vernissage!
perjantai / fredag 26.5.2017 klo./kl 18.00 Black Wall Gallery
Black Wall Gallery
26.5 – 18.6.2017
Kasarmi 13, Korsholmanpuistikko 6, Vaasa
Avoinna ke-pe klo 13-18 ja la-su 12-15
Vapaa pääsy

Aamu Tikkanen

Yön Kaltaiset

26.5.-18.6.2017

Se, mikä tähänastista työskentelyäni kuvaa kenties parhaiten, on halu tavoitella asioita ennen tietoisuuden ja kielen merkitsevää valoa, maalata se minkä katse oikeastaan jähmettää, halu pyrkiä alkuun.

Etsiydyin mustaan galleriatilaan, koska olen maalarina hämäräheikki, hämärän samooja. Maalaamisen logiikka vierastaa päivän, näkemisen ja tiedon systemaattisuuksia ja haltuunottamispyrkimyksiä, ja koskettaa mieluummin yöllisen ajattelun iloja ja tuskia. Kuvat ovat kaltaisia jotka halajavat toisia kaltaisia ja taas kaltaisia; syystä, toisesta, tai syyttä, kuin unikuvien kytkyt.

En toistaiseksi tiedä mitä olen maalannut. Jonkinlaisen itselleni riittävän maalaussuhteen olen tässä prosessissa tavoittanut, sillä pystyn näin sanomaan.

Maalaaminen on ollut nyt jaksottaista, jaksoissaan tiivistä. Aluksi mustan tilan suhteen mielessä oli vain pudotus. Kuvallisen ilmaisemisen pelkistys, kuvan itsensä kysyminen; kuilu. Ehkä torinon liinan myytti. Sitten kasvojen paikka, kasvot olematta kasvot. Marguerite Durasin viimeinen pelkistynyt, miltei muodoton teksti, sieltä toive: tulkaa minun kasvoihini. Sitten puut. Niiden oksakohdat, -haavat. Siperian metaanikuopat. Yö. Tähdet. Sitten suut ja silmät, nuo merkityksiä erittelevät aukot.

Välissä opiskelin Gurdjieffin liikesarjoja kohdatakseni myös maalaukseen kohdistuvaa kehollisuutta 🙂

Tälläkertaa työskentelyä kuvasi myös jonkinlainen halu välttää tai etääntyä teoksen ideasta/ideaalista. Maalasin välillä roskiin ja vailla pyrkimystä mielekkyyteen. Lopuksi huomasin maalaavani lapsuusaikaisen sängynpohjan lankkuja mustaksi. Katsotaan päätyvätkö ne ripustukseen.

Related Posts

Comments

There are no comments on this entry.

Trackbacks

There are no trackbacks on this entry.